Докога кметовете ще са просто молители за пари?

Коментар на предприемача Никола Янков*

Българските общини вече получават над 80% от приходите си от държавния бюджет, според Силвия Георгиева, секретар на НСОРБ.

България е единствената държава в ЕС, в която общините не получават нищо – НИЩО – от преките и косвени данъци, събирани на тяхна територия.

Кметовете и общинските съвети, избирани пряко от хората, са превърнати в молители – нещо като втора категория подчинени служители – на Министерство на финансите. Финансова децентрализация обаче не се предвижда в програмата на управляващата коалиция. Нито в програмата на някоя от участващите в нея партии. Хубаво е да имаш властта да разпределяш всичките пари в държавата и всички да идват да ти се молят на килимчето.

Неслучайно българските села и градове изглеждат толкова „различно“ от повечето европейски селища. И голяма част от провинцията се обезлюдява за сметка на миграция към София и още 2-3 големи града.

Лоша градска среда, неадекватни образователни и здравни услуги, скапана инфраструктура, проблеми с управлението на отпадъците – това е резултатът от взимането на всички бюджетни решения само от хора, работещи на жълтите павета в София.

Страната ни може да се промени за по-добро само „отдолу нагоре“. С центрове на решения, близки до хората, които ще са най-засегнати от тези решения. „Политическа воля“ за такава промяна обаче няма и не трябва да се очаква да се появи на национално ниво. Контролът върху парите е важен и желан властови инструмент от всички партии. А подчиненото положение на общините не им позволява да са много активни в исканията си за промяна. Те за съжаление нямат и институционално представителство в политическата власт на национално ниво при сегашното устройство на държавата.

„Конституционната реформа“ не включи този важен елемент. Понятието „общинско самоуправление“ е доста куха фраза в България – който плаща, той поръчва музиката. Това е кауза, за която си заслужава да се организират подписки и референдуми. Защото финансовата независимост на общините ще промени България – видимо, бързо и необратимо.

*От фейсбук профила на Никола Янков. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *