Ключова година за Чехия – избори, данъчна реформа и АЕЦ

В Чехия започна година на трансформации. Предстоят три вида избори, значителни промени в данъчната система и предстоящо решение за изграждане на нов атомен енергоблок в АЕЦ „Дуковани“, което е колосална инвестиция за страната, пише местната информационна агенция ČTK.

През юни страните от ЕС, включително и Чехия, ще гласуват за Европейски парламент. През септември предстоят регионални избори и вот за една трета от горната камара на парламента – Сената, които ще бъдат сериозен тест за политическите партии преди парламентарните избори през 2025 г.

Миналият октомври американската компания „Уестингхаус“, корейската KHNP и френската EDF подадоха своите предложения за изграждането на нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“. Предвижда се оценката на предложенията да приключи през март, като правителството трябва да вземе крайно решение.

Договорът с компанията победител се очаква да бъде сключен през настоящата година, а новият енергоблок, който ще струва поне 160 милиарда крони (над 6,5 млрд. евро) , трябва да бъде завършен до 2036 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *