Климатична такса оскъпява нощувките в Гърция

В Гърция влязоха в сила нови промени в сектора на туризма. Премахва се туристическия данък за настаняване и се налага нова „такса устойчивост към климатичната криза“, съобщи гръцкият сайт „Нафтемборики“, цитиран от БТА.

От 1 януари 2024 г. клиентите на хотели в Гърция, както и наемателите на стаи под наем и апартаменти, предлагани например от Airbnb, ще плащат нови такси, които могат да достигнат до 10 евро на ден за ползване на стая или апартамент. Таксата ще бъде изцяло поета от клиента и ще се заплаща след края на престоя и преди напускането.

През активния туристически сезон в месеците март-октомври таксите в хотелите ще варират спрямо звездите на хотелите: за 1-2 звезди ще бъде 1,5 евро, за 3 звезди – 3 евро, за 4 звезди – 7 евро, за 5 звезди – 10 евро. За стоите под наем и апартаментите таксите ще бъдат 1,5 евро. Ако имотът обаче е самостоятелно жилище с площ над 80 квадратни метра, таксата ще бъде 10 евро на ден.

През останалите месеци таксите за категоризираните хотели ще бъдат съответно по 0,50 евро, 1,5 евро, 3 евро и 4 евро, като за стои под наем и апартаменти ще бъде 0,50 евро.

През ноември 2023 г. гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че събраните средства от увеличените туристическите такси ще бъдат разпределени за незабавно покриване на щетите, свързани с климатичната криза чрез създаване на фонд в размер на 600 млн. евро.

Припомняме, че от 1 януари В Гърция влязоха и нови цени на пътните такси. Увеличенията са средно между 7%-7,5%, което в зависимост от размера на първоначалната такса и категорията на превозното средство варира от 0,10 евро (за мотоциклети на тол такси Велигости Аркадия) до 4,5 евро (за автобуси с повече от 40 места на моста Рио – Антирио). Преминаването през маршрута Атина – Солун за лек автомобил поскъпва с 2,20 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *