Китай строи 26 ядрени реактора

Китай демонстрира „убийствено“ темпо в строителството на нови атомни мощности. В момента страната изгражда 26 ядрени ректора с обща мощност от 30,3 гигавата и този капацитет изглежда недостижим за всички останали. Данните са от доклад на Китайската асоциация за ядрена енергия (CNEA) към 2024 година и са цитирани от NEWS.CGTN.COM.

През 2023 г. властите в Пекин одобриха разработването на пет нови проекта за ядрена енергия и започнаха изграждане на 5 атомни реактора.
В Китай работят 55 енерегоблока с общ капацитет от 57 гигавата, а производството на атомна енергия продължава да расте стабилно, достигайки приблизително 433,4 гигавата през 2023 г., което поставя държавата на второ място в света по този показател.

Атомните централи дават огромен потенциал за икономическо развитие на страната. Преди дни в Пекин представители на Китайската инженерна академия подчертаха, че страната трябва да удвои напредъка си в ядрената индустрия, тъй като годишното ѝ производство представлява само 5 % от електроенергийния микс на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *