Китай може да одобрява до 10 атомни проекта на година

Китай може да одобрява до 10 нови проекта за атомни реактори на година, за да ускори нарастването на тези мощности. Това става ясно от думите на председателя на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) Лу Течжун. Според него през тази година към националния атомен флот ще бъдат добавени три или четири нови енергоблока, което ще увеличи атомните мощности на Китай до 60,8 гигавата, пише financialpost.com.

Темповете на въвеждане на нови мощности могат да бъдат ускорени дори още, за което ще помогнат политическите промени, предвиждащи включване на АЕЦ в системата на кредитиране за „зелена“ енергетика или инициативите, насочени към намаляване на въглеродните емисии, смята той.

„Нашата страна има възможността и задължението да стане първата в света, която да признае, че атомната енергетика е зелена“, заяви Лу пред China Business News.

„Възможно е да одобряваме 6-8, дори 10 енергоблока всяка година и това е много вероятно“. Той добави, че възможностите на компаниите, които разработват атомни реактори, растат в сферата на експорта заради популярността на атомната енергетика на пазари като Аржентина, Казахстан, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *