Кандидати искат работа, но нямат желание да я вършат

Работодателите в почти цялата страна срещат затруднения с намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори. Ръководители на компании от областите Шумен, Габрово, Перник и Видин посочват, че главната причина за трудния подбор е липсата на мотивация за работа у кандидатите, а тези от областите Силистра и Русе посочват като проблем липсата на кадри като цяло, предава радио Шумен.

9,3% е безработицата в Шуменска област, като нивото през последните месеци се задържа. Безработните в региона са около 6400, а обявените от работодателите свободни места са с около 2000 по-малко. Както сега, така и в бъдеще в региона ще се търсят две категории работници и специалисти, казва Томчо Томов от Българската стопанска камара.

„Преди всичко квалифицирани работници със средно образование – строители, заварчици, машинни оператори, техници, електротехници, шлосери, шофьори, работници по озеленяване, работници в керамично производство и хранително-вкусова промишленост, касиери, продавачи, търговски консултанти. Специалисти с висше образование – строителни инженери, педагогически специалисти, IT специалисти, юристи, геодезисти, инженер-химици, лекари, медицински сестри, рехабилитатори и хореографи“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *