Как работи сложната лихва?

Публикацията е подготвена от инвеститора Стойне Василев, автор на книгата „Умни пари“ и създател на платформата Smartmoney.bg

Днес ще си говорим за осмото чудо на света – сложната лихва. Миналата седмица направих серия от корпоративни събития и зададох едни и същи въпроси. Те бяха „Има ли сложна лихва, ако си купим имот и той стои празен? А има ли сложна лихва при акции, които не дават дивидент“? Всички участници отговориха, че няма, но грешаха.

При кои инвестиции има сложна лихва?

Когато говорим за сложна лихва, предполагам, че първо се сещате за банковите депозити. Да, при тях има сложна лихва, но има ли при други инвестиции? На този въпрос много хора отговарят, че такава има и при наемите на имоти, както и при компании, които раздават дивиденти.

А има ли сложна лихва при имот, който НЕ се отдава под наем?

Помислете преди да отговорите, защото почти 100% от хората, които съм питал, отговарят, че няма.

Истината е, че сложна лихва има при почти всички познати инвестиции – акции, взаимни фондове, ETF-и, имоти, земеделска земя, злато, р2р и други, независимо дали ни носят текущи доходи или не. Неразбирането идва от думата „лихва“, защото тя се свързва само с банкови депозити или с други активи, които носят допълнителни доходи.

Веднага обяснявам. Представете си, че си купувате жилище в София за 100 000 евро. Цените на подобни имоти растат средно с 5% на година – една година с повече, друга с по-малко, трета спадат, но средно растат с 5% на година за дълъг период от време. Ето какво се случва:

На 1 януари 2023 година, жилището струва 100 000 евро.

На 1 януари 2024 година, жилището струва 105 000 евро.

Дотук сметките са лесни, но какво се случва през следващите години:

На 1 януари 2025 година, то ще струва 111 250 евро (а не 110 000 евро).

На 1 януари 2026 година, жилището ще струва 115 762.5 евро (а не 115 000 евро).

На 1 януари 2027 година, жилището ще струва 121 550.63 евро (а не 120 000 евро).

Да превъртим малко лентата на времето и да видим колко ще струва това жилище след 20 години. Неговата цена ще е 265 329.77 евро. Ако имаше само проста лихва и цената му растеше с по 5000 евро на година, то след 20 години цената му щеше да е само 195 000 евро.
Разликата от 70 329.77 евро е сложната лихва!

Сега вече знаете, че сложна лихва (аз предпочитам термина „сложна доходност“, за да няма объркване с банковите депозити) се прилага при най-популярните инвестиции.

Ако се питате какво ще стане в горния пример, ако жилището не стои празно, а се отдава под наем, ще ви кажа, че ако наемите се реинвестират биха увеличили драстично вашата обща доходност. Например, ако годишната доходност от наеми е 3%, то общата ви печалба средно на година ще е 8% и така ще си върнете инвестицията в този имот за 12 години и половина. Добре е, нали?

Защо хората не се възползват от сложната лихва?

Веднъж един от най-богатите хора на Земята Бил Гейтс попитал Уорън Бъфет защо повече хора не следват неговата инвестиционна стратегия да инвестират в индексни фондове и с помощта на сложната лихва след години да имат една значителна сума. Оракулът от Омаха отговорил, че никой не иска да стане богат бавно.

Повечето хора, които инвестират дългосрочно (или поне това е първоначалната им идея), се отказват след 2-3 години, защото не виждат ефекта на сложната лихва. Още повече, ако техните инвестиции са претърпели някакви загуби през този период.

Тя работи, но трябва търпение

Да ви призная, когато започнах да инвестирам знаех много за сложната доходност, за това как Уорън Бъфет е натрупал състоянието си с времето, но не мислех, че това ще проработи при мен. След изплащането на всички кредити и събирането на авариен фонд, отделях сравнително малки суми за инвестиране всеки месец – между 500 и 1000 лева. За една година, ако съм спестил 10 000 лева дори при 10% доходност, това прави 1000 лева.
Големият пробив дойде някъде след 7-мата година. Освен, че инвестираните суми вече бяха доста по-големи, годишната доходност беше около 15% и вече разбирах как наистина работи сложната доходност. Едно е на 10 000 лева, друго е на 100 000 лева или на по-голяма сума.

Аз си водя точна статистика за вложените суми и когато последно анализирах какво ми е донесла сложната доходност, се оказа, че тя е утроила вложенията ми. И това за период от само 12 години. Отчитам и фактът, че инвестирах в най-доброто десетилетие за фондовите пазари.

Таксите и инфлацията са врагове на сложната доходност

Много „обичам“ когато някой посредник или служител на финансова компания започне да ми показва едни хубави графики как моята инвестиция в техния взаимен фонд или застраховка „Живот“ ще расте устойчиво във времето и ще ме направи богат. Те забравят да кажат (или умишлено не го споменават), че тези графики са без повечето от таксите и комисионните, които трябва да плащам, за да имам привилегията да притежавам техния продукт.

Представете си, че виждате една историческа доходност от 8% средно на година по застраховка „Живот“ с инвестиционен фонд. Нещата изграждат страхотно, но …това не е всичко, което трябва да знаете. В основния информационен документ се посочва, че в зависимост от срока на инвестиране, ще имате между 3% и 5% разходи на година.

Нещата се промениха, нали?

Едно е 8% годишно, а друго е 3%. А и очакваната доходност обикновено е при някакви оптимистичен случай, защото при песимистичен ще си е направо на загуба. Така, че четете внимателно какво получавате, когато извадите всички съпътстващи разходи.
Тук ще добавя и инфлацията, която почти никой не взима предвид, но се надявам това да се е променило през последните 2 години. При същата ситуация, 8-те процента са станали 3% средно на година номинална доходност след таксите, но при 4% средногодишна инфлация, вие сте на минус 1% и това не е изобщо добра инвестиция. По-зле е само банков депозит или парите под дюшека.

Ще станем ли богати само със сложна доходност?

Чел съм много истории как съвсем обикновени хора само със силата на сложната лихва стават приказно богати. Това не е съвсем така. Ако имате малко средства, с които да инвестирате, трябва да рискувате повече, за да постигнете по-висока доходност и да накарате сложната доходност да работи за вас. Лошото при рисковете е, че в някои случаи те се реализират и ни носят загуби. Тук дългосрочното инвестиране ще ни помогне да сме на добра печалба след 10 и повече години.

Има ли значение в какво инвестирате?

Щом при всички инвестиции има сложна доходност, няма особено значение в какво точно ще инвестирате, нали? Или ще се доверите на човека, който ви продава някой фонд или застраховка, защото той ви мисли само доброто и пренебрегва собствения си интерес и този на компанията, за която работи, за да спечелите вие.

Истината е, че светът на инвестициите става все по-сложен, а неочакваните събития се случват все по-често. Има лесни и сравнително прости за разбиране вложения като борсово търгуваните фондове (ETF-и), но „партито“ ще свърши все някой ден и при тях по подобие на инвестициите в технологични компании.

В тази връзка, има огромно значение в какво инвестирате и как реагирате на различните ситуации, в които попадате. Не казвам, че трябва да следите финансовите новини всеки ден (аз не го правя), но трябва да знаете малко повече за вашите вложения и как работят те. „Това е супер яка компания“ не е достатъчно основание да я изберете, както и „Бъдещето е на зелената енергия“ (това ми донесе немалко загуби през последните години).

За финал

Сложната доходност работи, но дали ще работи за вас във вид на инвестиции или против вас (кредити, инфлация и високи допълнителни разходи), зависи от това дали я разбирате и прилагате във вашите лични финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *