Могат ли кредитите да са ни „приятели“?

Независимисият финансов консултант и инвеститор Стойне Василев отговоря на въпроси от членове на миниобществото „Умни пари“, които много от нас си задават. Днешният е на Александра Апостолова:

„Чета много статии и гледам интервюта на Уорън Бъфет, Робърт Кийосаки, Илон Мъск и други, които са мои ментори и ме вдъхновяват. Забелязах, че отношението на много световни инвеститори към „дълга“ е коренно различно от това, което имаме в България. Всички те споделят, че спестяването на пари и въздържането от теглене на заеми са глупост! Моят въпрос е дали кредитите могат ли да са ни „приятел“ и да ползваме данъчни облекчения чрез тях?“

Стойне Василев отговаря:

За начало да разделим кредитите на потребителски и жилищни. В много редки случаи, ако вземем заем за потребителски нужди като ремонт на имот, почивка или автомобил, това ще ни донесе някаква финансова полза. Единственият вариант, за който се сещам, е лихвите по кредитите да са по-ниски от инфлацията, както е в момента, и вместо да събираме пари за тези потребителски нужди, да изтеглим заем и да се възползваме от ситуацията.

При жилищните кредити нещата са по-различни. Много малко хора имат възможност да платят в брой техния бъдещ дом, особено в големите градове у нас и в София. В този случай, независимо от нивото на лихвите, ипотечният заем е почти задължителен. Що се отнася за данъчните облекчения, има такова за лихвите по ипотечните кредити, които се теглят от млади семейства. Повече за него може да прочетете на сайта на НАП.

Кредити за инвестиции

Не са редки случаите, в които хора теглят ипотечни кредити за закупуване на инвестиционен имот, който ще отдават под наем. Тук „играта“ е различна и много добре трябва да си направите сметката, ако обмисляте подобен ход. Докато при фирмите съдружниците и акционерите имат ограничена отговорност до имуществото на компанията, при жилищен кредит на физическо лице залагате почти всичко, което имате.

Имоти за инвестиции

Напоследък забелязвам, че много гурута са се активизирали да препоръчват взимането на кредити за покупка на инвестиционни имоти, но това не е толкова лесно и просто. Покупката, ремонтът и обзавеждането отнемат доста време и средства, а след това отдаването под наем също не е толкова лесно.

Ако го правите, изтеглете кредит през фирма, защото може да си върнете ДДС-то, но не забравяйте, че след това ще трябва да го начислявате на всеки наем и няма да сте много конкурентна спрямо други наемодатели. Разходите за ремонт, обзавеждане и други текущи харчове също могат да минат за фирмени и да ви намалят данъка върху печалбата. Освен това, вашата отговорност ще се простира само до капитала на фирмата и нейното имущество, а не до всичките ви активи.

Бизнесът с имоти под наем

Да отдавате един имот под наем е просто хоби и рискът е сравнително голям, защото ще зависите от един източник на доходи. Ако искате да се занимавате сериозно с този бизнес (да, бизнес е), ви трябват поне 2-3 имота, които да отдавате под наем. Трябва да планирате финансовата част на всеки един от тях. Ще имате и допълнителни разходи за счетоводство, банкови такси, външни услуги и други.

От първо лице

Аз си признавам, че на настоящия етап не ставам за рентиер. Пробвах, но ми отнемаше доста време и усилия, затова продадохме имотите. В момента уча усилено за инвестирането в имоти, подбирам си борд от съветници в различни сфери и след това ще навляза в тази сфера. Само тогава кредитите могат да са мой приятел, а не враг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *