Какво стана с повишените цени на операторите?

След като трите мобилни оператора в България решиха да повишат едностранно цените си в рамките на месец с индекса на инфлацията, от Комисията за защита на потребителите реагираха със заседание с други компетентни институции в началото на февруари. На него стана ясно, че председателят на КЗП ще представи доклад по отношение на тази практика, преди изготвянето на който иска да чуе всички гледни точки.

Информация по темата почти през целия месец липсваше, с изключение на това, че депутати внесоха законопроект, който дава право на абонатите да се отказват от договора без неустойки, когато телекомът реши едностранно да „индексира“ цените.

На сайта на КЗП е публикувано съобщение от дата 27 февруари, в което се посочва:

„В продължение на проведеното открито заседание на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на 05.02. председателят на Комисията внася доклад, който разглежда начините за осигуряване на равнопоставено положение на потребителите спрямо мобилните оператори при индексацията на месечните абонаментни такси. На основание чл. 148, ал. 1, т. 3 от Закона за защита на потребителите мобилните оператори са поискали преговори за клаузата. Насрочената среща между тях и Комисията за защита на потребителите е на 28.02, на която ще се търси трайно извънсъдебно решение на въпроса. В случай, че не бъде постигнато такова правата на потребителите ще бъдат отстоявани в компетентния съд от Комисията“.

Към момента няма налична информация как е преминала срещата между телекомите и регулатора вчера, както и какво произлиза от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *