Нещо става с процедурата за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Южнокорейската „Хюндай“, обявена за единствената компания, която отговаря на изискванията да изгражда 7 и 8 енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“ от собственика на проекта – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, се опасява от потенциално нелоялна конкуренция. Това посочиха от концерна в свое становище, публикувано на страницата на посолството на Република Корея.

Ето какво посочват от посолството:

В началото на февруари Hyundai E&C участва в предварителната оценка на проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България. Собственикът на проекта, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, официално обяви Hyundai E&C като единствената, преминала успешно предварителната оценка на 16 февруари.

Тъй като корейската компания Hyundai E&C се подготвя да направи първите си стъпки към съвместна работа за първата в Европа атомна електроцентрала по дизайна AP1000 в партньорство с Westinghouse, и обеща да реализира строителство в срок и с ограничен бюджет, като се ангажира с договор за фиксирана еднократна сума със собственика на проекта, бързо започва преговори за договор за EPC за следващата фаза. Освен това Hyundai E&C си сътрудничи с Главболгарстрой, най-голямата строителна компания в България, за да увеличи максимално усилията за локализация в българската ядрена индустрия.
Hyundai E&C също така е в разговори с корейското правителство и корейските държавни банки за организиране на финансирането на строителната част на проекта.
Междувременно Hyundai E&C изразява опасения относно потенциални нелоялни действия от страна на някои конкуренти. Докато следи зорко ситуацията, компанията има намерение да си сътрудничи тясно с корейското посолство в България
“, се казва още в позицията.

Процедурата

Процедурата за заявяване на интерес от потенциален главен изпълнител на проекта, който да влезе в консорциум с американската „Уестингхаус“, по чиято технология AP-1000 ще се строят реакторите, приключи на 2 февруари. Тогава от проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ обявиха, че заявления за интерес са подали 5 компании, но не назоваха техните имена.

Изискванията

Изискванията на проектната компания бяха да имат задълбочени познания и опит в проектиране, изграждане, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрени блокове. Те трябва да са построили и пуснали поне два ядрени блока, както и в последните пет години – 2018-2022 г. да имат нетна печалба и оборот над 6 млрд. щатски долара.

Енергийна комисия

Междувременно на съвместно заседание вчера парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите приеха Проект на решение за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР 1000, предаде БТА.
В него пише, че се възлага на министъра на енергетиката да предприеме всички действия, чрез които да осигури на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени в срок до 15 април 2024 г. преговори с включените в кратката листа потенциални фирми за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй с технологията AP 1000. След това министърът на енергетиката трябва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретни резултати от водените преговори.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев припомни, че процедурата за предварителен подбор в „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ вече завърши. Той посочи, че са участвали пет компании – две китайски, две американски и една корейска. По думите му от петте компании четири не отговарят на условията, а една отговаря напълно на всички условия. Двете китайски компании не отговарят на условията, защото нямат споразумение с „Уестингхаус“, имали са и други проблеми. Едната американска компания – „Флуор“, няма положителен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е участвала самата „Флуор“, а нейна дъщерна компания. Компанията „Бехтел“ има положителен финансов резултат за изискваните последни пет години, но също не са участвали с основната си компания, а с дъщерно дружество, което не може да покрие техническите критерии.

Добрев изтъкна, че единствената компания, която отговаря на условията, е „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ (Hyundai Engineering & Construction Co). Той обясни, че тази компания има опит, има положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата.

„Целта на решението на Народното събрание е не само дадем право на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да започне проговори с тази компания, която отговаря напълно на условията, но и да поставим някои други условия, които смятаме, че са важни, за да може да гарантираме в максимална степен националния интерес“, заяви Делян Добрев. Той изтъкна, че едно от най-важните от тези условия е на първо място да има фиксирана цена. Второто важно условие е да има срок за изграждането. Затова съществените строителни дейности трябва да приключват в рамките на 60 месеца за блок 7 и 54 месеца за блок 8 от датата на полагане на първия бетон. Според вносителите е много важно и да се подпише ЕР+С договор между „Уестингаус“ и „Хюндай“, за да може да се управлява по-добре този проект. Освен това поне 30 процента български фирми трябва да участват на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С.

В проекта на решение пише, че максималната фиксирана цена за извършване на дейностите по инженеринг до етап сключване на ЕР+С договор е 200 милиона евро без ДДС. Трябва да се направи разбивка на цената. Срокът за неговото изпълнение трябва да е максимум 12 месеца, което отговаря на приетия от Народното събрание предварителен график от високо ниво за изграждане на 7-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000. О

Председателят на енергийната комисия уточни, че това решение не е да започне изграждането на 7-и блок. Окончателното инвестиционно решение за изграждането на седми и осми блок ще се вземе в средата на следващата година, след като се договорят параметрите колко ще струва, но и след като се договори финансиране. Едва след като е обезпечен целият проект, ще се вземе окончателното инвестиционно решение и тогава ще започнат практическите дейности по изграждането.

Настояване за нещо друго

От ПП-ДБ, както и енергийният министър Румен Радев обаче настояваха да се водят преговори и с още едно дружество, за да се гарантира по-честен конкурс. Днес Народното събрание отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *