Италия: ЕК да остави сделката Lufthansa – ITA Airways

Италия предупреди Европейската комисия да не възпрепятства сделката, при която германският национален авиопревозвач Lufthansa планира да придобие частично италианската авиокомпания ITA Airways, предаде ДПА и БТА.

Италианският министър по въпросите на устойчивата инфраструктура и транспорта Матео Салвини обяви, че евентуално блокиране на сделката „ще бъде сериозна атака срещу Италия, при която няма да останем безучастни“.

Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната италианска партия „Лига“, каза, че подобно решение от страна на ЕК би довело да загубата на хиляди работни места.

ITA Airways бе създадена през 2020 г., след като се стигна до преструктуриране на фалиралия италиански авиопревозвач Alitalia. През май 2023 г. Lufthansa се съгласи да придобие 41 на сто от ITA Airways срещу 325 милиона евро. Впоследствие Европейската комисия, която следи за конкуренцията в ЕС, повдигна възражения срещу сделката поради опасения за конкуренцията по определени маршрути от Италия и в границите на страната. Клиентите могат да се сблъскат с по-високи цени или намалено качество, смятат от ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *