Италианци ще модернизират АЕЦ „Черна вода“ в Румъния

Италианската енергийна компания Ansaldo Energia подписа споразумение за модернизация на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния, с кредитна линия до 2 млрд. евро, осигурена от Италианската агенция за експортно кредитиране SACE, съобщи Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство с румънската национална ядрена компания Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) беше подписан по време на посещението на румънския премиер Марчел Чолаку в Рим. Дъщерното дружество на италианската компания ще поеме проектирането и удължаването на живота на първи енергоблок на АЕЦ „Черна вода“ в консорциум с канадската компания Candu Energy и корейската KHNP.

Като част от сделката Ansaldo Energia ще подпомогне SNN да завърши строителството на трети и четвърти реактор на централата. През 2017 г. румънската национална ядрена компания SNN започна проекта за модернизация на първи енергоблок на стойност близо 1,85 млрд. евро, с цел удължаване живота му с 30 години.

АЕЦ „Черна вода“ е единствена атомна електрическа централа в Румъния. Разположена е край едноименния град Черна вода. Първият реактор е построен съвместно от канадската фирма Atomic Energy of Canada Limited и италианската Ansaldo Nucleare, и е пуснат в експлоатация през 2 декември 1996 г. Той е конструиран по технологията КАНДУ (CANDU) и е с мощност 620 MW. Вторият реактор е пуснат в експлоатация през 2007 г.

Властите в страната предвиждат да започнат изграждане на трети и четвърти енергоблок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *