Исторически спад на продажбите на имоти във Франция

Френският пазар на недвижими имоти е регистрирал „исторически“ спад на продажбите от 22% през 2023 година. Това са общо 875 000 сделки със съществуваща недвижима собственост, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Междувременно очакванията са през 2024 година цените да се понижават, съобщи Националната федерация на недвижимите имоти (Fnaim).

„Този пазар претърпя необикновено рязко забавяне, най-големия спад на продажбите от 50 години“, коментира на пресконференция Лоик Кантен, председател на браншовата организация, която прогнозира продължаване на низходящата тенденция и през 2024 година с около 10%.
За една година пазарът е регистрирал 240 000 продажби по-малко спрямо 2022 година, ситуация, която се отнася практически за „цяла Франция“.

„Това забавяне се обяснява с комбинирания ефект на инфлацията, повишението на лихвите и все по-големите трудности за достъп до ипотечно кредитиране“, отбелязва федерацията, напомняйки, че французите са загубили „15 на сто от покупателната си способност за недвижими имоти от две години“.

Според Лоик Кантен тези данни не трябва да пораждат опасения, тъй като става дума за регулиране, за пренареждане, което може би е необходимо след бързия темп на развитие през периода 2020-2022 година.

Цените са се понижили в по-голямата част от Франция, но най-вече в големите градове – Париж (-5,7%), където са паднали под границата от 10 000 евро на квадратен метър, както и в парижките предградия (-3,6%).

В десетте най-големи провинциални градове цените са намалели с 2,6 на сто на годишна основа спрямо само понижение от 1 на сто за цяла Франция.
„Градовете, които регистрират най-голям спад, са тези с най-голям растеж преди това“, отчита федерацията.

Единствените изключения са ски и спа курортите, както и по-голямата част от средиземноморското крайбрежие и Корсика, където цените на имотите са нараснали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *