Исторически рекорд за цената на медта

Цената на медта досгтигна рекордни нива и очаквания за още по-високи цени на метала сред спекуланти и инвестиционни фондове, предаде Ройтерс.
Фючърсите на медта, търгувани на Лондонската борса за метали (LME), се повишиха с 4,1%,, достигайки 11 104,50 долара за тон и преминавайки границата от 11 000 долара за тон за първи път в историята. Предишният ценови максимум на медта бе достигнат през март 2022 г.

Медта се използва широко в енергетиката и строителния сектор. Очаква се в бъдеще търсенето на мед да се засили заради прехода към зелена енергия и развитието на електрическата мобилност, както и нови технологии, като центрове за данни, свързани с изкуствения интелект.
Глобалното използване на рафинирана мед се повиши от 10 милиона метрични тона в края на 80-те години на миналия век до 26,5 милиона тона през 2023 г. Азия стана най-големият потребител със 70-процентов дял от потреблението.

Към 2022 г. Китай е най-големият потребител на рафинирана мед и употребява 14,7 милиона тона. Чили, Перу и Индонезия са основни износители на медни руди и концентрати, докато Китай, Япония и Южна Корея са основни вносители на тези продукти в световен мащаб.

На пазара за блистерна мед и аноди Замбия, Чили и Демократична Република Конго са основни износители, докато Китай и Индия са основни вносители.
По отношение на търговията с рафинирана мед, Чили, Демократична Република Конго и Русия са основни износители, а Китай, САЩ и Италия са основни вносители.

Глобалният пазар на рафинирана мед от 26,5 милиона тона беше балансиран през 2023 г., но е изправен пред излишък от 162 000 метрични тона тази година и 94 000 тона през 2025 г., тъй като рафинирането се очаква да нарасне с 2,8 процента през 2024 г. и 2,2 процента през 2025 г., по данни на Международната група за изследване на медта (ICSG).

Въпреки това доставките на мед от мините са по-ниски от очакваното тази година поради по-бавното нарастване на броят на мините и закъснения при новите проекти за добив.

Цената на златото днес също се покачи до рекордни стойности. Спот цената на златото е с 1 на сто нагоре до 2440 долара, а американските златни фючърси растат с 1,1 на сто до 2443,30 долара.
Цената на среброто също върви нагоре до малко над 32 долара за унция, най-високата му стойност от края на 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *