Исторически момент: Франция пуска нов ядрен реактор

Атомният лидер на Европа – Франция, е много близо до пускането на първи нов ядрен реактор от две десетилетия. Ядреният регулатор на страната ASN разреши пускането в експлоатация на реактор EPR в АЕЦ „Фламанвил” и той може да бъде свързан към електроенергийната мрежа до няколко месеца. Разрешението позволява зареждане с гориво и провеждането на пускови изпитания, предаде World-nuclear news.org.

Собственикът и изпълнител на проекта е групата EDF, която съобщи, че е започнала да зарежда касети с ядрено гориво в корпуса на реактора. EPR е европейски реактор с вода под налягане от ново поколение с мощност от 1650 мегавата. Строителството на проекта започна още през далечната 2007 година, като според първоначалните оценки на EDF реакторът в Нормандия трябваше да влезе в търговска експлоатация през 2013 г. Заради многото забавяния и проблеми изграждането на новата атомна мощност надмина в пъти първоначалните финансови разчети и по данни от 2022 г. струва над 13 милиарда евро.

Това ще бъде четвъртият EPR реактор в експлоатация в световен мащаб. Два енергоблока по тази технология работят в АЕЦ „Тяншан“ в Китай. В Европа такъв реактор бе пуснат във финландската АЕЦ „Олкилуото“ през 2023 г. Два EPR енергоблока са в процес на изграждане в АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *