Алтернативен бюджет с 1,5% дефицит предлага ИПИ

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее с 10 процентни пункта и ползване на нулева данъчна ставка за печалбата на фирмите, която се реинвестира. Така се повишават нетните доходи на фирмите и доходите на хората с много над 13-те процента, заложени от правителството, каза пред журналисти днес Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ при представяне на алтернативен държавен бюджет за 2024 година, предаде БТА.

Намаляването на разходите и на приходите, което предлагаме, ще доведе до бюджетен дефицит от 1,5 на сто от БВП догодина, вместо 3-те процента, заложени от кабинета, посочи Лъчезар Богданов.

С прилагане на нашите мерки очакваме бюджетният дефицит да се свие до нула за 2026 година. Ако правителството успее да събере таксата от „Газпром“ (20 лева за мегаватчас за пренос на природен газ през страната) и да обложи печалбите на „Лукойл“, тези два прихода премахват дефицита в бюджета още през тази година. Редица правителства обаче са омеквали пред интереси на различни бизнеси и затова не можем да говорим, че тези приходи ще бъдат събрани, посочи Лъчезар Богданов.

Държавната намеса и преразпределение през бюджета трябва да са ограничени, публичните разходи трябва да са ефективни, а процесът на бюджетиране – предвидим и прозрачен, посочиха представители на ИПИ. Предлагаме пакет от намаление на данъците с цел икономическа модернизация и за по-малко субсидии и по-висока събираемост.

Движим се все по-близо до дъното на инвестициите и същевременно имаме рекордни печалби и ръст на депозитите на фирмите и на домакинствата, и същевременно демографска криза и отлив на работна сила, макар търсенето на работна ръка да остава високо, отчетоха икономическите експерти.

Гответе се за данъчна „контрареволюция“ – признак за нея е искането за 15-процентен данък печалба за големите корпорации, каза Николай Василев, икономист и бивш министър в няколко правителства по време на дискусията. Привърженик съм на единна ставка за данък добавена стойност, но предлагам единствено изключение за хотелиерите, където ставката да падне от 9 на 5 процента, каза Василев. Той посочи, че през последните години вместо дефицит можеше да има излишък в бюджета. Държавната администрация трябва да има още съкращения, заяви още той. Предлагам основните инфраструктурните обекти да се строят на концесия и така ще бъдат „спасени“ милиардни инвестиции, каза Николай Василев.

Предлагам увеличение на парите за подобряване на демографската ситуация и да даваме средно по 20 000 лева за всяко родено дете. Трябва също да има увеличаване на парите за превъоръжаване и за охрана на границата, каза Николай Василев.

В България демокрацията работи, случва се това, което гражданите искат и затова предлаганите от ИПИ мерки няма да бъдат подкрепени в парламента, каза Георги Ганев, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на дискусията.

Намаляването на данъчното бреме би било полезно, но не съм убеден, че ефектът ще е твърде силен. Вкарването на сигурност на имуществените права и на договорите ще има по-голям ефект върху инвестициите, каза Георги Ганев. Има вид политически битки, за които има достатъчно подкрепа в обществото и една от тези битки е конституционната реформа, добави той. В Литва няма да чуете, че могат да ти откраднат компанията през съда и делата ще се точат с години, да не говорим за рекета и заплашванията и как през държавата твои конкуренти могат да получат непазарни предимства, каза Георги Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *