Инфлацията е само временно в почивка

Анализ на инвеститора Михаил Стоянов

За 2024 година съм сигурен в едно, няма да бъде скучна година. Колко интензивна и с какъв поляритет ще бъде липсата на скука, предстои да разберем.

Годината започна ударно, потвърждавайки тезата ми с атентат в Иран по време на чествания на генерал Сюлеймани и дипломатическа криза между Етиопия и Сомалия. Атаките в Червено море също се засилиха, редуцирайки трафика през Червено море със 70%. А още не е минала и половината на януари.

Какво знаем със сигурност, че ни очаква през 2024 година:

Рекорден брой избори в световен мащаб

Избори за Президент в САЩ

Годината на Дракона в Китай

Важни избори: Тайван, ЮАР, ЕС

Официален прием на Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и ОАЕ в БРИКС

Всяка от точките е тясно свързана с другите във мултивалентна система.

Промяна в крайна точка на такава система води до каскада от изменения на другия край на системата, разпределени във времето. С други думи 2024 г. ще бъде година, доминирана от волатилност от всякакво естество – политически, икономически и финансово.

Бикове, ликвидност, инфлация

Щатските пазари имаха силна 2023 година. Както винаги бичият пазар беше регулярно заклеван за мъртвороден. Напук на всички „експерти“ NASDAQ достигна нови върхове, а S&P също е на път да го направи.

Има безброй причини да съм мечка. За не малко от тях съм писал. Те обаче не анулират шанса бичият пазар да продължи още (поне) няколко месеца. Допускам, че ще минем през корекция през следващите седмици, макар сезонността да е на страната на биковете. После обаче пазарът вероятно ще продължи да катери нагоре.

Защо смятам така? Вълшебната дума е ликвидност.

Горната графика показва Treasury General Account (TGA), дефицитът на щатската хазна (обърната) и скоростта на М2 паричен агрегат. Първите две показват, че фискалната политика на щатската хазна продължава да е стимулираща. Скоростта на М2 плавно нараства, което подсказва, че инфлацията не си е тръгнала, а е временно в почивка. А при инфлация финансовите пазари са добро убежище, където можем да запазим стойност на парите си.

Сега малко по-конкретно:

Графиката показва годишното изменение на използвания маржин. Инвеститорите не са дали газ докрай, съдейки по показаното. Вижте пиковете от 2000 г., 2007 г. и 2021 година. Ние сме доста далече от тях.

Разбира се, има много неизвестни, които могат да доведат до неочаквани сценарии. Едно от известните неизвестни са изборите в САЩ. Администрацията на Байдън ще направи всичко възможно да задържи инфлацията. ФЕД като (не)зависима институция ще следва този курс. Първите понижавания на лихвите се очакват първото или най-късно второто тримесечие на тази година.

На пръв поглед няма какво да се обърка. Обаче скоростта на М2 (паричният агрегат М2 включва пари в обращение, разплащателни сметки, краткосрочни депозити до две години и до поискване) показва, че инфлацията дебне зад ъгъла. А не е като да няма какво да чака. Ниските лихви наливат ликвидност в системата, която преследва ограничено количество финансови и материални активи. Тоест, действат инфлационно дългосрочно. С други думи е важен подходящият момент на понижаването на лихвите. А дали сега е такъв момента?

Питайте йеменските бунтовници.

Целият анализ може да прочетете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *