Инфлацията в еврозоната е овладяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) е почти готова – подготвя се почвата за понижение на лихвите от юни заради забавянето на инфлацията в еврозоната, предава Франс прес.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви преди месец, че ръководните кадри в институцията все още „не са достатъчно уверени“, за да прибегнат към подобна стъпка. Сега те вече имат причина да са по-спокойни – повишаването цените в еврозоната се е забавило до 2,4 на сто през март на годишна основа или 0,2 процентни пункта по-малко, отколкото през февруари, което е по-голямо от очакваното.

Инфлацията се доближава до средносрочната цел от 2 на сто, фиксирана от ЕЦБ.

Очакванията са, че управителният съвет, който се събира днес, ще запази отново без промяна лихвите, но заседанието ще е повратна точка към нова паричната политика на еврозоната: последният етап преди понижението, прогнозират анализатори от ING.

Разходите за заеми в еврозоната са най-високото си равнище, което се явява кулминация на повишението на процентните ставки от ЕЦБ с безпрецедентен темп за повече от една година, за да се успокои инфлацията, скочила през 2022 г., най-вече заради влиянието от войната в Украйна. Лихвата по депозитите, която е референтна, е на рекордно равнище от 4 на сто от октомври 2023 г.

Цената за това – вял икономически растеж, тъй като търсенето на кредити бе спряно, засягайки потреблението и инвестициите, както на компаниите, така и на домакинствата.

Финансовите пазари от няколко месеца следят за знаци за намаляване на лихвите. Те се надяваха, че това ще се случи още през април, но някои отговорни лица от ЕЦБ, сред които и президентката Лагард, посочиха курс към юни.

Швейцарската национална банка стана първата сред големите централни банки, които промениха курса си и понижиха лихвата в края на март.
Една подобна изненада от страна на ЕЦБ в четвъртък е малко вероятна, според анализаторите на Capital Economics.

Има редица причини за това: през юни банката ще разполага с нови ключови индикатори за развитието на инфлацията, сред които и тези за наблюдение на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 г.

Освен това признаците за стабилизиране на икономиката в еврозоната, с известно подобрение на растежа на заемите и на индикаторите за доверие, са стимул да не се бърза с намаляването на лихвите“, каза Карстен Бжески от ING.

Ако ЕЦБ изпревари твърде много Управлението за федерален резерв на САЩ еврото може да се обезцени спрямо долара, което ще оскъпи европейския внос и потенциално ще съживи инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *