Индия зарежда с гориво прототип на бърз реактор

През март Индия започна да зарежда с ядрено гориво прототип на реактор на бързи неутрони (PFBR) с електрическа мощност от 500 мегавата, разположен в Калпакам, щата Тамил Наду. Пускането му ще направи Индия втората държава в света след Русия, която има бърз реактор- размножител (FBR) в търговска експлоатация, пише powermag.com.

Сред големите предимства на FBR е значителното намаляване на генерирания ядрен отпадък, изтъкват от правителството в Делхи. Индия започва строителството на FBR през 2004 г. и първоначално планира завършването му за осем години, но проектът се сблъсква със значителни забавяния.

Реакторът с натриев топлоносител и смесено оксидно гориво, е водещият проект на амбициозната ядрена стратегия на Индия, която включва намаляване на зависимостта от внос на уран и заместването му с торий, от който страната има значителни залежи. Реакторите на бързи неутрони са наречени „реактори на бъдещето“. В Белоярск Русия експлоатира експерименталния БН-800 – бърз реактор с натриево охлаждане, а в Северск „Росатом“ изгражда БРЕСТ-ОД-300 – първият в света бърз реактор с оловен топлоносител от ново поколение. Китай експлоатира експериментален бърз реактор от 2010 г. и планира поголям търговски реактор. Япония има 500-мегаватов бърз реактор с натриев топлоносител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *