Инвестициите на Стойне – Microsoft е победител в месец на спад

Инвестиционният портфейл на Стойне Василев е част от бюлетина, който финансистът споделя с читателите от групата „Умни пари“. С него той разкрива личния си опит с реални инвестиции в акции в реално време, за което не получава заплащане, нито защитава интересите на определени компании. Представените инвестиции не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Стойне Василев притежава някои от посочените акции като индивидуален инвеститор.

Месец октомври 2023 година не беше особено успешен за нашия инвестиционен портфейл. Той реализира месечен спад от 1.38%. Все пак, от създаването си на 1 юли 2022 година до 1 ноември на тази е на печалба от 17.77%, което на годишна база прави 13.32%. За сравнение индексът S&P 500 в евро расте с малко над 11% за този период или 8.25% на годишна база.

Причината за този месечен спад се дължи основно на двата ETF-а Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF Acc и iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), които следят два от най-големите американски индекси S&P 500 и Nasdaq100. Все още Федералният резерв на САЩ движи фондовите пазари като се очаква лихвите да се запазят на сегашните си високи нива (на 1 ноември Джером Пауъл го потвърди).

Това означава, че все повече инвеститори се ориентират към облигациите и закономерно акциите бележат спад. Причината за запазването на високите лихви и евентуалното им увеличение е все още високите нива на инфлацията в САЩ.

Междувременно, двата индекса се повишиха от началото на ноември заради по-високо от очакваното ниво на безработица в Щатите. Това може да охлади намерението на Фед да вдига лихвите на следващите си заседания.

Microsoft е големият победител за октомври. Акциите на компанията се покачиха с цели 7.26% на месечна база и така анюализираната доходност (на годишна база) е впечатляващите 25%. На 24 октомври технологичната компания представи резултатите си за първото тримесечие на финансовата 2024 година. Приходите са 56.5 милиарда долара, което е повишение от 13% в сравнение със същия период на миналата година (девет месеца към 30 септември). Нетните приходи и печалбата на акция бележат сериозен ръст от 27%.

Финансовите отчети показват увеличение в приходите от всички основни категории на компанията (Office365, Windows, LinkedIn, Xbox и други), но големият победител са услугите, свързани с AI (изкуствен интелект) и облачни услуги. При тях ръстът в приходите е между 24% и 29%.
Всичко това доведе до ръст в цените на акциите на Microsoft от 24 октомври до 7 ноември в размер на над 9% в долари (8.66% в евро).

Втората компания, която ще включа в анализа си е Amazon. Тя обяви на 26 октомври резултатите си за третото тримесечие на тази година. Нетните продажби са се повишили с цели 13% до 143.1 милиарда долара в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Най-впечатляващият ръст е при нетния доход (Net income). Той от 2.9 милиарда долара се е повишил на 9.9 милиарда долара за тримесечието. На база първите 9 месеца на 2023 година той е вече 19.8 милиарда долара в сравнение със загуба от 3 милиарда за същия период на миналата година.

Само за два дни по време на Prime Big Deal Days през октомври са купени стотици милиони стоки и хората от 19 страни са спестили над 1 милиард долара (не се съмнявай, че Amazon са спечелили много повече).

Има големи ръстове в приходите от почти всички сегменти, в които оперира компанията. За мен, тези в AWS и от абонаментни услуги са най-важни, защото се увеличават източниците на приходи, освен продажбите онлайн и таксите към милионите магазини в платформата. Сериозен ръст има и в рекламните приходи. Въпреки сътресенията през последните години, Amazon има място в този инвестиционен портфейл и в личния ми, също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *