Имотите в Гърция ще продължат да поскъпват

Гърците са първи в Европейския съюз по високи разходи за жилища, показват данни от Гръцката централната банка, цитирани от агенция АНА-МПА.

Според доклада за финансова стабилност на страната гърците харчат най-голям процент от доходите си за жилища в ЕС, като за 2022 г. той достига 34,2%, докато останалите европейци плащат средно 19,9%. Данните показват, че през изминалата година 27% от населението на страната е отделяло над 40% от разполагаемия си доход за жилищни разходи, при среден процент в еврозоната от едва 9,4%.

Цените на имотите

Според централната банка на страната цените на недвижимите имоти ще продължат да се покачват, въпреки значителния растеж през последните години. В доклада се посочва още, че цените на жилищата в Гърция все още са далеч от историческия връх, регистриран преди финансовата криза през 2008 година. Подобно тенденция се разглежда и при наемите.
През второто тримесечие на 2023 г. цените на новопостроените жилища са се увеличили със средногодишен темп от 13,8%, а цените на старите жилища с 14,1%. Най-голямо увеличение на цените на жилищата има в големите градски центрове.

Кредити

Въпреки продължаващото покачване на цените нарастването на търсенето на жилищни кредити остава умерено. Отпуснатите ипотечни заеми през първото шестмесечие на тази година възлизат на 507,8 млн. евро, което е увеличение от 1,8%, в сравнение със съответния период през изминалата година.

Българският интерес

Независимо от повишението на цените на жилищата в Гърция през последните години, много българи купиха ваканционни имоти в страната. По неофициални данни броят им отдавна е над 10 000, има и десетки български хотели, част от които на островите Халкидики и Тасос.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *