Финансовото ни положение не е толкова черно

Автор: Стойне Василев, икономист*

Днес ще ви покажа, че светът не е толкова черен и България е една прекрасна страна – кътче от рая. Няма да ви разказвам каква природа имаме, каква славна история и култура (това много добре го знаете), а ще наблегна на икономическите фактори.

България е част от най-богатия икономически съюз в света

Въпреки че по много показатели сме на последните места в ЕС, ние сме част от най-голямата и богата икономическа общност в света. В същото време, България е на 55-то място в света по Брутен вътрешен продукт на глава от населението, като по този показател изпреварваме много страни като Русия, Турция, Сърбия и много други. Сега сме на прага на приемането ни в еврозоната, което е още едно доказателство, че България се развива в правилната посока. Разбира се, винаги може и да сме по-добре, но и сега положението не е толкова зле.

Милиарди в банкови депозити

Според данни на БНБ, към края на 2023 година, депозитите на домакинствата у нас са близо 80 милиарда лева и продължават да нарастват с бързи темпове. Въпреки че те не са равномерно разпределени между българите, ясно се вижда, че парите в банките се увеличават. От една страна, това е положително, защото умеем да спестяваме, но от друга парите в банките се топят бързо от инфлацията.

Доходите ни растат бързо

При средна заплата от 224 лева през 2000 година и 2,123 лева (3,000 лева за София) през миналата година (по данни на НСИ), тя се е увеличила с 848% за тези 23 години.
Въпреки че е административно определена, минималната работна заплата за този период се е повишила с 1,144% от 75 на 933 лева. Също така, средната пенсия се е повишила с над 1,118%, а минималната с 1,350%. Длъжен съм да спомена, че официалната инфлация за този период е 182%.

Също така, да не забравяме, че тръгнахме от много ниски нива на доходите и с тези ръстове (колкото впечатляващи да изглеждат) е реалистично да очакваме, че ще стигнем средните за ЕС след 10-15 години, ако продължаваме със същия темп. В момента доходите ни са 64% от средното за съюза. За всичко това си има причини и една от основните е, че производителността на труда в България е наполовина от тази в Европейския съюз.

Над 84% от българите притежават собствено жилище

Според Евростат, 84.3% от хората в България притежават собствено жилище, което ни нарежда в челото на тази класация. Преди бяхме на първо място, но сега отстъпваме на Румъния, Словакия, Хърватия и Унгария. Въпреки това, страни като Германия, Австрия и Швейцария са далеч след нас в тази класация.
При средна цена в България на квадрат между 1000 и 2000 евро, всеки българин, който притежава гарсониера от 50 м2, има актив за между 100,000 и 200,000 лева. В София, Пловдив, Варна и други градове, има немалко хора, които имат имотно богатство от стотици хиляди (дори милиони) лева.

България е от страните с най-малка кредитна задлъжнялост

Въпреки че много хора в България теглят кредити по различни поводи, данните на Евростат показват, че задълженията на домакинствата у нас са под 22.5% от БВП, което ни отрежда място в челото на ЕС. Само за сравнение, средният процент на задълженията на физически лица в страните от съюза е 55%, като има страни, при които този показател надхвърля 100% (като Швейцария, например). Също така, държавният ни дълг е 23% от БВП, което в сравнение със страни като Гърция (160%), Италия (135%) и Португалия (99%) е в пъти по-малко.

6 от 10 души у нас има кола

По данни на МВР, през 2023 година у нас са регистрирани над 3 милиона автомобила. При пълнолетно население от 5 милиона българи това показва, че 6 от 10 българи имат кола. В София при официално население от 1.2 милиона души, има регистрирани над 1 милион автомобила, т.е. всеки столичанин си има кола.

Ако се сравним по този показател на световно ниво, ще сме в топ 20%. Разбира се, автопаркът у нас е съставен предимно от по-стари коли, което се отразява на замърсяването на въздуха и броя на катастрофите по пътищата. Положителна тенденция е, че се купуват все повече нови коли и такива на възраст до 10 години.

България е на 35-то място по богатство на човек в света

Като съберем активите (предимно депозити, имоти, малко коли и още по-малко инвестиции) и извадим пасивите (предимно ипотечни и потребителски кредити) се вижда, че средното нетно богатство на човек у нас за 2023 година е 14,510 евро, което ни нарежда на 35-то място в света.

Всички имат работа

Според данни на Националния статистически институт, коефициентът на безработица за март 2024 година е 5.77%, което е едно от най-ниските нива за последните 34 години. При огромен недостиг на кадри в много сфери, да си безработен е въпрос на избор. Ако имате поне средно образование, сравнително лесно може да си намерите работа. Дори не е нужно да пътувате до друг град, а е достатъчно да имате поне базови онлайн умения. Въпросът е да искате да работиш, а не „аз за под две иляди лева нема да им работим“.

За финал

Както виждате, положението не е толкова лошо и фактите го показват. Да, в сравнение с развитите западни страни, доходите ни са по-ниски, но това не трябва да ни отчайва, а напротив. България е една прекрасна страна, в която може да постигнете целите си и да живеете по-добре. Всеки от нас има възможност да го направи.

* Материалът е част от имейл бюлетина „Финансова независимост“ на независимия финансов консултант Стойне Василев, основател на специализираната платформа Smartmoney.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *