Икономиката на Азия ще постигне ръст от 4,5%

Въпреки различията и несигурността, през 2024 година се очаква икономиката на Азия, която определя 49% от световния Брутен вътрешен продукт, да поддържа висок темп на растеж, който да достигне 4,5%. Това се посочва в доклад, публикуван във вторник по време на провеждащия се в южнокитайската провинция Хайнан международен икономически форум, предава Global Times.

В доклада „Азиатски икономически перспективи и напредък в интеграцията“ се казва, че в условията на трудна външна среда и необходимост от справяне с вътрешните предизвикателства азиатската икономика все още има надежда за обещаващи икономически резултати на хоризонта.
„Импулсът на азиатския икономически растеж и регионалната икономическа интеграция ще остане силен“, казва Джан Юян, директор на Института за световна икономика и политика към Китайската академия за социални науки.

По отношение на безработицата общият процент на безработица в Азия се очаква да остане по-нисък от средния за света, като прогнозата е за 4,71% през 2024 г., въпреки че глобалната прогноза за заетостта за 2024 г. не е особено оптимистична поради продължаващия икономически спад.
В доклада се отбелязва, че през 2024 г. растежът на азиатската и дори на световната търговия и инвестиции може да се сблъска с по-голям натиск и с последиците от разкъсвания на веригата за доставки, повлияни от глобалното икономическо забавяне, геополитическите конфликти, все още напрегнатата международна финансова среда и други фактори.

Китай продължава да демонстрира забележителните си предимства в експортната търговия със стоки и регистрира непрекъснат ръст на износа си за други икономики в Азия и Тихоокеанския регион, се посочва още в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *