Израел без притеснения от войната с Хамас за бюджета

Войната на Израел с Хамас в Газа ще окаже влияние върху бюджета, но то ще бъде управляемо, тъй като страната влезе в конфликта в много стабилно финансово състояние, заяви управителят на Банката на Израел Амир Ярон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Няма съмнение, че тази война ще има фискални последици, които ще зависят от нейната интензивност и продължителност“, каза той. „Въпреки това, с подходящите бюджетни корекции, които според мен са управляеми, не би трябвало да има големи промени като цяло финансовото ни положение“, добави гуверньорът.

Той отбеляза, че Израел е влязъл в тази война с много стабилна фискална позиция – съотношение на дълга към БВП от малко под 60% и бюджетен дефицит от около 1,5% от БВП, като прогнозите за 2024 г. са подобни. „Опитът от миналото показва устойчивостта на публичните финанси на Израел при военни конфликти“, каза Ярон.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка „Хамас“ в отговор на безчинствата на нейни бойци в израелски градове преди осем дни, при които нейни бойци застреляха мъже, жени и деца и взеха заложници в най-тежкото нападение срещу цивилни в историята на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *