Израелската централна банка продава до $30 млрд. за стабилизиране на шекела

Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви днес, че ще продаде до 30 млрд. долара на отворения пазар, за да стабилизира националната валута на фона на военния конфликт с палестинското движение „Хамас“.

Това е първата продажба на чуждестранна валута в историята на институцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Решението изглежда бързо успокои пазара, а шекелът се възстанови от загубите в по-ранната сесия.

„Банката ще работи на пазара през предстоящия период, за да успокои колебанията в обменния курс на шекела и да осигури необходимата ликвидност за правилното функциониране на пазарите“, се посочва в изявление на институцията.

Централната банка допълва, че ще осигури ликвидност и чрез суапови механизми на пазара за до 15 млрд. долара.

Преди оповестяването на решението шекелът загуби над 2 процента от стойността си и падна до най-ниското ниво от над седем години и половина – 3,92 шекела за долар. В последствие обменният курс се повиши до 3,86 шекела за долар, като понижението намаля до 0,6 процента.

Израелската валута вече бе в слаби позиции преди конфликта, губейки 10 процента от стойността си спрямо долара през 2023 г., най-вече заради плановете на правителството за реформа на съдебната система, които рязко свиха чуждестранните инвестиции.

Израелските акции и облигации поевтиняха със 7 на сто, множество компании не работеха вчера – ден, след като Хамас започна мащабни удари срещу израелската територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *