Изграждат 250 станции за зареждане на електромобили в цялата страна

До 5 години в България ще бъдат изградени 250 станции за зареждане на електромобили. Това ще се случи по проект на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщиха от институцията, която координира и управлява електроенергийната система на страната.

ЕСО бе домакин и на среща с кметове на общини от цялата страна и Агенция „Пътна инфраструктура“ за набелязване на конкретни стъпки за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции в близост до подстанциите на ЕСО, които са над 300.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев очаква от общините да насърчат изграждането на националната инфраструктура с предоставяне на терени в близост до подстанциите, а ЕСО ще осигури необходимия капацитет и довеждащата инфраструктура към зарядните станции.

Целта е националната инфраструктура от зарядни станции да осигури обслужването на електромобилите, както и да бъде изградена мрежа на ключови места в страната от зарядни станции за водород за превозните средства от обществения транспорт и за тежкотоварния транспорт. Планирано е изграждането на 11 водородни зарядни станции на входящите гранични артерии, свързващи България с Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония, както и в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас.

Общата стойност на проекта е 93 млн. евро.

Според данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) пpeз пъpвитe дeceт мeceцa нa 2023 година в България ca peгиcтpиpaни 1423 нoви eлeĸтpичecĸи автомобили, ĸoeтo е yвeличeниe oт 128% в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *