Идея за бърза екскурзия – Арзан и Долни Романци

Автор: Венцислав Петков, създател на фейсбук страницата „По следите на неизвестното“. Там се показват човешки истории, пътешествия и малко познати места.

Ако искате да направите еднодневна екскурзия в търсене на древни потайности и свети места, брезнишките села Арзан и Долни Романци са добра идея за това.

Пристигаме пред табелата за кметско наместничество в Арзан, незнайно защо написана на латиница, а не с английски превод. Целта ни е връх Свети Никола над селото, на който има древен оброк. По пътя виждаме следи от диви животни, най-вероятно сърни или лисици.

Кучета лаят от дворовете на Арзан, а нито един от петте жители не се виждаше.

След около 30 минути бяхме на връх Свети Илия, където се издигаше много стар оброчен кръст. От древни времена на това място арзанци са давали почит към светията и са молели за закрила. След хапване и кратка пауза, слязохме до светената вода, която извира от скала в северното подножие на Вискяр планина и се намира на 2 км от селото. Ако минавате оттам по пътя за Сливница, задължително се отбийте до извора, за да си налеете от кристално чистата вода, която се препоръчва за очни болести.

След Арзан, може да се отбиете до близкото село Долни Романци, за да видите църквата „Свети Никола“ от 15-16 век, която се реставрира и вече е с нов покрив. Следа от стенописи почти няма, но се надяваме, че скоро ще бъдат възстановени. Тя се намира в гробищата на селото, където могат да се видят много стари обредни кръстове. Там е и паметникът на загиналите в Първата световна и в Отечествената война многобройни жители на селото. Много жители на селото са загинали и в Сръбско-българската война.

Паметникът е в незавидно състояние и се руши. Ако той е собственост на Министерството на отбраната, то следва да се погрижи и да възстанови монумента, почитащ паметта на героите. В района селото има пет оброчни кръста, свързани с християнството от късното средновековие.

Прекрасна разходка до две села с много стара и обвита в тайнственост история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *