„Златният“ Дамян решава задачи от петгодишен

Понеже не е карал пил или с 260 км по магистралата, не е застрелял двама души, не е член на Хизбула и не се обявява против конституционните промени, няма да разберете за моя племенник Дамян Накев, който спечели златен медал на най-престижния финал на Световна Математическа Олимпиада в Куала Лумпур, под носа на всички азиатчета и целия свят. Това написа в социалните мрежи чичото на Дамян – Венци Узунов.

Осмокласникът от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ Дамян Накев се връща със златен медал от международния турнир WIMO Final 2023 в Малайзия. На състезанието за два часа се решават 30 сложни задачи от шест математически области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. От около 300 участника в състезанието, той единствен предлага второ решение на задача, което е признато от журито за вярно.

Днес кметът на Варна Благомир Коцев връчи на Дамян Накев монета, реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол.

Самият Дамян заяви, че от петгодишен решава задачи. Все още не е решил какво ще е бъдещето му, но смята да остане в България. Според момчето, успехът се дължи на много усилия и часове решаване на задачи – по около 17-18 часа седмично за усъвършенстване и тренировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *