Зелена сделка ли? Въглищата чупят рекорди

На фона на „зелените“ политики на ЕС за отказ от въглища, в световен мащаб 2023-та ще е годината, която ще счупи всички рекорди за използването им, откакто се води статистика по този показател. Глобалното търсене е достигнало 8,53 милиарда тона тази година, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Това предава за Realno.bg от Брюксел журналистът Апостол Апостолов, който от години живее в административната столица на ЕС и следи отблизо световната енергийна политика.

В Китай тази година потреблението се увеличава с 220 милиона тона (+ 4,9%) в сравнение с 2022 г.

Индия отчита ръст от 98 милиона тона (+ 8%).

Индонезия е използвала 23 млн. тона или 11% повече на годишна база.

За разлика от Азия, потреблението в Европа бележи спад от 107 милиона тон (- 23%), а в САЩ спадът е от 95 милиона тона (- 21%). Основната причина, според МАЕ, е поетапното затваряне на въглищни централи.

В Германия се очаква някои тецове да затворят до 2025 година и на тяхно място да заработят възобновяеми енергийни източници.

За МАЕ обаче представлява трудност да определи каква е картината в Русия, която е четвъртият по големина потребител на въглища в света. Данните и прогнозите не са „сигурни“ и за Украйна.

От 2024 г. се очаква глобалното потребление да започне низходяща тенденция, изчислява МАЕ в прогнозите си, публикувани два дни след края на международната среща на ООН за климата в Дубай, която призова света за постепенно премахване на изкопаемите горива, включително въглищата, заради глобалното затопляне.

Повече от Апостол Апостолов може да прочете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *