Зареждат американско ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“

Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво на Великден (5 май), стана ясно от съобщение на централата.

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора за първи път ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от американската компания Westinghouse, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като останалите три четвърти са на руската компания ТВЕЛ – сегашният доставчик на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Процесът на поетапен преход към новото американско ядрено гориво ще продължи 4 години.

Диверсификацията на ядрено гориво, различно от руско, за другия ВВЕР реактор (шести енергоблок), ще започне през 2025 г. За зареждането му властите в София решиха да се доверят на френската компания Framatome.

След спирането на пети енергоблок за планов ремонт, който обикновено е с продължителност около месец, шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще работи съгласно графика за електропроизводство.

Временната загуба на 1000 мегавата базова енергия от енергийната система на страната, колкото е мощността на енергоблока, ще се отрази и на разпределението на общия енергиен баланс на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *