Започна блокадата на пътища

Зърнопроизводители блокираха главния път София – Варна на две места в Ловешка област. Част от тях искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

В момента е затворено движението на пътя София – Русе при Луковит и ще бъде пуснато в 10:45 часа за пет минути, след това зърнопроизводителите с тежка техника отново ще го блокират от 11:00 ч. до 12:00 ч, заяви на пътен възел Абланица Симеон Симеонов – представител на земеделските производители. По думите му протестите ще продължат, докато бъдат изпълнени исканията им.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започна безсрочни протестни действия днес. Оттам настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Фермерите искат и за твърда позиция на държавата на европейско ниво за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, както и по отношение на екологичните изисквания, произтичащи от Зелената сделка.

Около 200 зърнопроизводители от региона на Стара Загора вече са на южния изход на града в посока автомагистрала „Тракия“, предаде БТА. Очаква се тежката техника да тръгне по главния път към автомагистралата, който е един от най-натоварените пътни участници в областта и за два часа да се блокира движението.

Протест на зърнопроизводители вече има и на Дунав мост при Русе. От 10:00 до 12:00 часа се планират протести в Разград, Бяла, Търговище и други населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *