Стачка в Германия спира влакове

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Служители на германските влакови композиции излизат в шестдневна стачка, заради която ще бъде блокирано движението със съседна Нидерландия, съобщават от националния превозвач на ниската земя.

Между 24 и 29 януари спира влакът от Амстердам до Берлин, както и нощните влакове до Австрия и Швейцария. Това е най-масовата стачка правена някога в железницата на Германия. Служителите на Deutsche Bahn и железопътния синдикат GDL ще настояват за по-високи заплати и по-кратки работни седмици.
От железопътната компания в Нидерландия посочват, че пътниците, които вече са закупили билети, могат да ги анулират безплатно или да ги променят за друга дата след 5 февруари.

Международните влакове ICE се движат от Амстердам до Кьолн, Франкфурт и Мюнхен, преминават през Германия до други дестинации като Цюрих и Виена.

В началото на декември серия от стачки отново объркаха плановете на пътниците. Напълно или частично спряха влаковете в Германия и Белгия, което наруши графика в Нидерландия, Франция и Великобритания.

В Германия протестът беше организиран от Синдиката на машинистите GDL със същото настояване – по-високи заплати и по-къса работна седмица – от 38 на 35 часа. Натискът цели още заплатите на служителите да се вдигнат с около 500 евро заради инфлацията.

В съседна Белгия железничарите направиха две 48-часови стачки през ноември и декември с искане за по-предвидими и ясни реформи в националния превозвач.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *