Започва голямо улавяне на вредни емисии в ЕС

Европейският съюз е подготвил пореден „зелен“ план за улавяне от въздуха и съхраняване на огромно количество вредни емисии на въглероден диоксид до 2050 година. Целта е да се гарантира, че индустриалният сектор ще изпълни климатичните цели, според проектодокумент на Европейската комисия, видян от „Ройтерс“ и цитиран от БТА.

За да бъде постигната целта за нулеви нетни емисии до 2050 г., европейските индустриални компании ще трябва да се ориентират към възобновяеми енергийни източници и да променят своите производствени практики така, че да нe замърсяват околната среда.

Вредните емисии от въглероден диоксид, отделяни от секторите, които не разполагат с подобни технологии, ще трябва да бъдат улавяни, за да не достигнат до атмосферата и да не допринасят за влошаване на глобалното затопляне.

За да бъдат постигнати климатичните цели, в ЕС до 2050 г. ще трябва да бъдат улавяни от въздуха до 450 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид годишно, се посочва в проектодокумента.

ЕС е емитирал 3,6 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид през 2022 г., сочат официални данни, отбелязва „Ройтерс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *