Заплатите в IT сектора – от 800 лв. до 20 000 лв.

Заплатите на IT специалистите в България са в изключително широки граници, показват данните от обявите в сайт, собственост на компанията DEV.BG.

Възнагражденията варират от 800 лева до 20 000 лева. Разликата се дължи на различните нива на специалистите – от такива без опит, до ръководители на екипи, както и на разнообразието от подсегменти в бранша.

Проучването отразява нивата на заплащане през тази година само по обявени от компаниите реално отворени позиции. Посочените суми са нетни в лева към октомври 2023 г., т.е. при промяна на максималния осигурителен праг тези стойности подлежат на промяна.

Под 10% от работодателите посочват нивата на заплащане в обявите си, а в над 90% от позициите с обявено възнаграждение, заплатите са представени не като точна сума, а като диапазон – най-ниско и най-високо възможно възнаграждение за съответната позиция.

Данните показват, че засилващото се търсене и ограничено предлагане на DevOps професионалисти е отразено и в нивата на заплащане. Сред водещите подсегменти по размер на нетната заплата влизат Mobile development (7000 – 10 000 лв. за Senior level с 5+ години опит) и C/C++/Embedded ролите (6000 – 11 000 лв. за Senior level с над пет години опит).

При специалистите без опит диапазонът на заплатите е много широк – най-ниското ниво на обявена заплата е 800 лева, а най-високото е 6000 лева.

От DEV.BG допускат, че най-ниската сума е предложение на компания с нетехнологична основна сфера на дейност, която не познава пазара и търси IT професионалист за пръв път. Тази в горно ниво на диапазона на заплащане от 6000 лв. пък е вероятно да включва изисквания, които човек без опит реално не може да покрие.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *