Ако знаете как работи играта, най-вероятно ще загубите

Анализ на Мирослав Запорожанов, бивш брокер международни пазари с над 15 години опит. Той притежава сертификат от Real World Risk Institute, където се е учил на управление на риска пряко от легенди в инвестициите като Насим Талеб, Робърт Фрей (ex-director Renessaince Technologies), Марк Спицнагел (Universa Investments) и други. Мирослав е един от съоснователите на InvestPRO.

Знаете ли защо толкова много хора по света харесват игри като табла, покер, спекула на финансовите пазари и други подобни?

Причината е проста – общото, което привлича хората в тези игри е, че успехът в тях е комбинация от умения и късмет.

Уменията са свързани с подбор на актив, време в което да го купим, време което да го държим, колко точно да заложим от това с което разполагаме, как да управляваме няколко позиции поотделно и заедно, когато контекстът се променя (от действията на другите).

Късметът от друга страна е свързан както с подбора на актив и времето, когато ще го купим, така и с неща, които са извън наш контрол. Например колко точно ще порасне цената на даден актив за определено време (спрямо очакванията ни).

Един проблем, който много често обаче се получава, е че от психологическа гледна точка ни се иска да третираме късмета като умение, когато той се материализира.

Пример: ако сме купили и държали Bitcoin десет години, е вероятно или да си мислим, че сме гении прозряли неизбежността на успешната инвестиция от 1000 пъти, или друг да смята така, а не че от 2009 година насам обстоятелствата тласкат вероятностите в конкретна посока – социални мрежи (нератив, дистрибуция) умножено с най-голямото раздуване на паричната маса в историята, дава възможност за огромни ирационалности в ценово отношение в нерегулирани пазари.

Това е т.нар. Ex-post мислене (в превод на български, след случването на дадено събитие, навързваме историята назад).

Пример за това е, че през 2020 и 2021 г., в условията на Up only пазар, много начинаещи инвеститори повярваха, че са разбрали как работи пазара – Buy the dip, и други подобни.

Има и друга реколта инвеститори/спекуланти, които са от малко повече време на пазара, но не от преди 2009 година, които станаха преки бенефициенти на един от най-силните бичи пазари в историята. Част от тези инвеститори успешно (от сегашна гледна точка, т.е. ex-post) бяха вложили голям процент от портфолиото си в акции като Tesla например, но ако сега (т.е. ex-ante – преди събитието) ги питате коя акция ще е следващата Tesla, едва ли повече от един -двама ще дадат верен отговор.

Много често тези „Хипер победители“ (или мега оцелелите), са тези които биват представяни за пример. Реалността обаче, е че по пътя от 2010 г. досега, много повече хора са направили пари, които в последствие са изгубили или изцяло, или в по-голямата си част, или са задлъжнели дори. За тях и тяхната бройка не говорим, защото не изглежда добре и не е добър маркетинг.

А мнозина от тези хора, са успели да уцелят шестицата от тотото, но в последствие са продължили да играят тото мислейки си, че са разбрали как работи играта на изкарването на пари от финансовите пазари. В някакъв момент обаче, Фортуна вече не е с тях и се случва неизбежното – парите им отиват в нечий друг джоб, който по-добре ги пази.

Погледнато пазарно, парите на хората, участващи на финансовите пазари се въртят помежду им. Най-нетърпеливите най-бързо изгарят, по-търпеливите просто купуват и чакат на времето, а някои пък са фокусирани да направят максималното, за да ограничат колко губят, когато очакванията им не сработят и да максимизират колко печелят когато очакванията им се оправдаят.

Не е случайно, че правилата на Бъфет са „Не губи пари!“.

За 17 години на пазарите съм научил няколко основни неща свързани с риска (запазването на пари, за да правиш с тях повече пари), които днес искам да споделя с вас, за да имате дългосрочен шанс за успех. Пренебрегвайте ги на ваша глава:

1. Направете си стратегия за балансирано залагане

Мислете за инвестицията си като за пътешествие с лодка. Искате да стигнете до вашата дестинация (печалба, финансова цел) ефективно, но също така не искате да претоварвате лодката си (рискувате твърде много) и да рискувате да се преобърне в бурни води (нестабилност на пазара).

Стратегията за балансирано залагане е да имате математически издържан подход за това кога и колко ще рискувате, съобразен с вашите умения, за които обективно може да кажете, че са по-добри от на други пазарни участници.

2. Стремете се към значителни печалби, но само когато смятате, че имате някакво предимство

Залагането на достатъчно високи суми за значителни печалби е подобно на плаване с достатъчно вятър. Ако не е достатъчно, то пътуването ви ще е бавно. Ако пък залозите ви са твърде големи рискувате лодката ви да се преобърне (загубите всичко) и да трябва да плувате до брега (да трупате капитал наново). Важно е обаче да сте подготвени колко точно скорост може да понесе лодката ви и вие като умения, в дадени условия. За значителни печалби трябва да градите тези умения по същия начин, по който един покер играч или капитан гради своите.

3. Използвайте критерия Кели за определяне на големината на позицията си

Тази формула (т.нар. Kelly Criterion) ви помага да определите оптималния размер на позицията (залога ви), като гарантира, че плавате с точното количество вятър. Тя максимизира растежа, като същевременно минимизира риска от загуба на всичко. Хубави книги, която илюстрират прекрасно този подход са Beat the Market и The Kelly Capital Growth Investment Criterion. И двете на Ed Thorpe (американски професор по математика, бел. ред.)

4. Обърнете специално внимание на психологическата и финансовата си толерантност

Да заложите достатъчно малко, за да бъдете ОК, когато загубите, означава да знаете капацитета на вашата лодка. „Претоварването“ на портфейла ви с риск може да бъде толкова опасно, колкото и физическото претоварване на лодка.

Винаги залагайте в рамките на вашия „бюджет за риск“. Това е сумата, която можете да си позволите да загубите, без да застрашавате финансовата си стабилност или психическо си състояние (то е супер важно). Това е като да гарантирате, че вашата лодка може да остане на повърхността дори при много силна буря.

5. Диверсифицирайте в различни класове активи

Не поставяйте целия си товар в едната страна на лодката (една позиция – например крипто актив/и). Разпределете залозите си между различни инвестиции (класове активи, а не само отделни акции, които са пряко свързани една с друга – пр. акции, облигации, злато, стоки и др.), подобно на равномерно разпределяне на тежестта в лодка с цел стабилност. Колкото по-неравномерно е разпределението на теглото, толкова по-вероятно е дадени условия да я преобърнат.

6. Непрекъснато учене и адаптиране

Финансовият пазар е постоянно променящо се море. Редовно преглеждайте размерите на вашите позиции и ги адаптирайте към променящите се пазарни условия, подобно на моряка, който настройва платната към променящите се ветрове.

По същество успешното инвестиране е свързано с навигиране във водите на пазара с добре балансирана лодка.

Залагайте умно, управлявайте рисковете и не забравяйте, че дестинацията губи смисъл, ако в процеса на плаване лодката ви потъне, защото брегът и новата лодка (натрупването на нов капитал) може да са далеч, а и може да се окаже, че дори да вземете нова лодка, вятърът е много слаб (късмет).

*Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *