Задава се първият трилионер

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатство от 405 милиарда долара до 869 милиарда долара от 2020 г. насам. Печалбите им растат с 14 милиона долара на час. На този фон близо 5 милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият доклад на Oxfam – неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер, който ще притежава състояние от или над 1000 милиарда долара, пише още в доклада.

По отношение на бедността обаче – тя няма да бъде изкоренена още 229 години.

Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия в Давос Световен икономически форум, докладът се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка.

„Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделение, тъй като милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, докато богатството на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече приходи за тях за сметка на всички останали“, заяви Амитаб Бехар, временно заемащ поста на изпълнителен директор на Oxfam.

Силният скок на изключителното богатство през последните три години се затвърди, докато глобалната бедност остава затънала на нивата си отпреди пандемията.
Според организацията „въпреки че представляват едва 21% от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69% от световното богатство и там живеят 74% от милиардерите по света.

Притежаването на акции облагодетелства предимно най-богатите. Най-богатият 1% от хората притежава 43% от всички глобални финансови активи. Те държат 48% от финансовото богатство в Близкия изток, 50% в Азия и 47% в Европа.

Американският предприемач Илон Мъск продължава да е начело на списъка на 500-те най-богати хора в света по данни на Bloomberg. След него се нарежда французинът Бернар Арно, който е начело на корпорацията за луксозни стоки LVMH. В топ 5 са още индийският магнат Гаутам Адани, основателят на Amazon Джеф Безос и ръководителят на Meta Марк Зукърбърг.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *