Жилищата в София поскъпнали с 4,9% за 3 месеца

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 4,3% през второто тримесечие на 2023 г. (месеците април, май и юни) спрямо предходното тримесечие (януари – март), показват официални данни на Националния статистически институт, публикувани днес.
Най-голямо увеличение е регистрирано в град Варна (+7,9%), следван от градовете Пловдив (+6,8%) и София (+4,9%). Намаление е регистрирано в Стара Загора (-2,2%) и Бургас (-1,1%).
През второто тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,7% в сравнение с второто тримесечие на 2022 година.

Жилища

Припомняме, че в началото на лятото бяха публикувани данни на Агенцията по вписванията за изповяданите сделки между април и юни, според които продажбите на имоти в големите градове в страната записаха четвърто поредно тримесечие на спад. В цялата страна през второто тримесечие са изповядани 54 371 сделки и те намаляват с 14,9% спрямо същия период на миналата година. За София намалението бе 11,7% на годишна база или 8615 сделки за съответното тримесечие.

Статистиките на НСИ и на Агенцията по вписванията реално показват, че на пазара на имоти в България от април до юни сделките намаляват, но цените продължават да се увеличават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *