Жените в България с 12,6% по-ниски заплати

Жените в България получават средно с 12,6% по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите във възнагражденията са много по-големи, показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ по повод 8 март.

В някои сфери жените получават с 30% по-малко, например „Финанси и застраховане“, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова, цитирана от БНР.

Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти.

Сферите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието. Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия“ и „Създаване и разпространение на информация“.

Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като „Хотелиерство и ресторантьорство”.

Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години в България имат висше образование, при 28% висшисти сред мъжете в същата възрастова група.

Жените на мениджърски позиции са 45%. Дамите в бордовете на най-големите компании, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, са средно 34 на сто, а у нас – 18 процента.

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а след местните избори през 2023-а година жените-кметове са 13%, а общинските съветници – малко под 30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *