ЕЦБ: Ръстът на заплатите трябва да бъде ограничен

Очаква се инфлацията да продължи низходящата си тенденция през следващите месеци, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, след като финансовата институция реши да запази основните си лихвени проценти без промяна за четвърти пореден път.
Говорейки на пресконференция във Франкфурт, Лагард каза, че „очакванията за инфлацията в дългосрочен план са като цяло са стабилни – за ниво около 2%“.

В най-новите икономически очаквания на ЕЦБ е залегнала по-ниска оценка за инфлацията тази година, което отразява основно ефектите от спада при цените на енергията.

Сега ЕЦБ залага на инфлация в еврозоната от 2,3 на сто през 2024 г., 2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г. При предишните прогнози, направени през декември, банката предвиждаше малко по-висока инфлация – 2,7 на сто през 2024 г., 2,3 на сто през 2025 г. и 2,1 на сто през 2026 г.
Търсенето на работна ръка се забавя, има признаци, че растежът на заплатите започва да се забавя“, и това може да се разглежда като положително развитие в контекста на отслабващата инфлация, обясни тя.

Според Лагард ценовият натиск, произтичащ от вътрешния пазар, обаче остава повишен. Вътрешната инфлация не спада. Тя се дължи основно на сектора на услугите, а той е много чувствителен към промяната на възнагражденията.

Не казвам, че заплатите трябва да спаднат, но ръстът им трябва да бъде ограничен“. Инфлацията може да се повиши, ако повишенията на заплатите се окажат по-значителни, предупреди шефката на ЕЦБ. Напрежението в Близкия изток може да повиши енергийните цени. Заедно с войната в Украйна, то е основен източник на геополитически рискове, каза още Лагард.

Тя говори и за рисковете за оценките за икономическия растеж в еврозоната, който може да се забави заради по-слаба световна икономика или световна търговия.
ЕЦБ прогнозира малко по-слаб икономически растеж в еврозоната тази година, отколкото през предишните си прогнози, направени през декември. Сега се предвижда ръст с 0,6 на сто за 2024 г., докато през декември се очакваше 0,8 на сто.

Според Лагард икономическият растеж може да е дори по-голям, ако инфлацията спадне по-бързо от очакваното.
Икономиката остава слаба, обобщи тя, въпреки че има проучвания, които сочат към постепенно възстановяване през настоящата година.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *