Ето какво предвижда споразумението с операторите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Алиансът за технологична индустрия, чиито членове са трите мобилни оператора в България, подписаха споразумение по клаузите за индексация в договорите за месечните потребителски такси.

Операторите се съгласяват да изпълнят няколко ангажимента, съобщиха от КЗП. Ето кои са те:

1. На първо място ще бъде предоставено правото на потребителите да прекратяват, без неустойка, договорите си с операторите при индексация на цените и таксите от януари 2025 г. В тези случаи клиентите няма да дължат неустойки, стига да са упражнили правото си до един месец от обявяването на индексацията.

2. Предвижда се реципрочност в клаузата за индексация. При дефлация цените на месечните абонаментни такси ще се намаляват. Определят се прагове, в рамките на до плюс/минус 2%, при които няма да се извършва индексация, както при инфлация, така и при дефлация.

3. Последният ангажимент, поет от операторите, е определени цени на абонаментни планове, както и цени на услуги, да могат напълно да бъдат изключвани от обхвата на индексацията, като операторите ще са задължени да ги обявяват на интернет страниците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *