ЕСО: Може да се наложи да ограничим работата на ВЕИ

В България може да се ограничи производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на енергийна конференция в София, предаде БТА.

Цачев посочи, че над 1700-1800 мегавата са действащите ВЕИ централи, които са присъединени към разпределителната и преносната мрежа само за последната година и половина. В момента в България работещите инсталации, произвеждащи соларна енергия, са над 3000 мегавата. Затова въпросът е как тези мощности ще се управляват. Цачев счита, че освен за присъединяването и изграждането на мрежите, трябва да се помисли и за паралелния процес по изграждане на маневрени мощности.

„Такъв ангажимент имат оператори на възобновяеми енергийни източници в много малко страни в Европейския съюз“, коментира изпълнителният директор на ЕСО. По думите му, ако стоим и чакаме, загубите за нас ще бъдат огромни. Затова спешно трябва да се развият проекти за съхранение на енергия, но не само на батерии. Необходими са системи за съхранение на енергия от индустриално значение, като помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), например.

Експертът даде за пример факта, че по време на Великденските празници тази година, при само един работещ блок в АЕЦ „Козлодуй“ сме имали в системата 1000 мегавата. Още 300-350 мегавата са давали работещите заводски топлофикационни централи. Освен това, поне 4 блока от топлоелектрически централи са произвеждали около 500 мегавата енергия. Конвенционалните мощности също са работели. Отделно е имало 3000 мегавата производство от ВЕИ мощности. Това означава 5800-6000 мегавата производство на енергия при 3500 потребление за този период в страната.

„Кажете ми къде отиват останалите 2000-2500 мегавата?“, попита риторично Цачев. И препоръча да се търси бърза възможност за развитие на проекти за съхранение на енергията, както и за развитие на енергийни коридори, за да може излишната енергия да бъде изнесена от страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *