ЕП призна ядрената енергия за „зелена“

Европейският парламент гласува днес в подкрепа на предложението ядрената енергия да бъде включена в списъка на „зелените“ технологии, които трябва да бъдат подкрепени, за да се гарантира конкурентоспособността и суверенитета на ЕС в надпреварата с Китай и САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът посочва списък от технологиите с „нулеви емисии“ и има за цел да улесни и насърчи защитата на тези нисковъглеродни сектори в ЕС. Брюксел предлага съответните сектори да получат регулаторни облекчения.

Все пак предложението не е от решаващо значение за развитието на ядрената индустрия, която до голяма степен е регулирана на национално ниво, но бележи важна символична победа за един сектор, който опитва да се възроди.

Първоначалният проект на Регламент за индустрия с нулеви емисии на парникови газове, представен на 16 март, посочва ядрената енергия сред технологиите, допринасящи за декарбонизирането на икономиката. Това се приема като победа за Франция и редица други страни от ЕС като Нидерландия, Швеция, България и Полша, които залагат на тази технология.

Предложението ще бъде допълнително обсъдено със страните членки. Идеята е ядрената енергия да бъде включена сред секторите, считани за ключови за енергийния преход, наред със слънчевите панели, вятърните турбини и батериите.

Евродепутатите обаче оставиха на страните членки да изберат кои точно технологии от разширения списък с нулеви емисии да насърчават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *