Енергийният баланс на страната не е в полза на „зелените“ идеи

Коментар на енергийния експерт Борислав Боев

Добър ден на всички енергийни специалисти в интернет. И особено за енергийните прехождачи, които са традиционно тихи в есенно-зимния сезон. Силни са обикновено през лятото, или когато трябва да плюят по миньори и енергетици.

Месец ноември 2023 г. приключи и е време да се анализират данните за електропроизводството.

На графиката, по данни на ENTSO-E, виждаме дяловото разпределение, по видове централи, на електропроизводството в България за месец ноември 2023 г.

Въглищните централи, в това число и антрацитните въглища, са произвели най-много електроенергия – малко над 1193 GWh или общо 38,7% от електроенергийния баланс.

На следващо място е ядрената енергетика – 1132 GWh (36,7%), с важното уточнение, че 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ се намираше в планов годишен ремонт и бе включен в електроенергийната система на страната на 16.11.2023 г.

Другият „представител“ на лошите фосилни горива, в случая природният газ – топлофикационните ТЕЦ, са произвели 6,5% от електроенергията за ноември 2023 г. (200 GWh).

Следващият представител на „старата“ конвенционална енергетика – водноелектрическите централи, са произвели общо 207 GWh (6,7%).

И каква е равносметката за ноември 2023 г.? „Старите, овехтели, НЕмодерни енергийни източници“ (по думите на енергийните прехождачи) са произвели близо 88% от електроенергията в България.

Следва да се запитаме къде са гръмките заглавия в енергийно-прехождаческите медии? Помните ги през лятото, нали?

Електроенергийният и мощностен баланс не са майтап работа, сядайте и четете, ама много!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *