Енергийната система на Великобритания е в опасност

Повишеното търсене на електроенергия, затварянето на съществуващите атомни централи и забавянето при строителството на АЕЦ „Хинкли Поинт Си“, която се изгражда от френската държавна енергийна компания EDF, излагат Великобритания на риск от прекъсване на електрозахранването. Това се посочва в доклад на агенцията за обществени проучвания Public First, пише Telegraph.co.uk.

Анализът прогнозира, че до 2028 г. нуждите от електроенергия на Острова ще надвишат базовия капацитет в пикови моменти. Очакваният недостиг е в резултат на плана за закриване на остарялата електроенергийна инфраструктура през следващите години. Последната ТЕЦ на въглища в Обединеното кралство по план ще бъде затворена тази година. АЕЦ „Хартълпул“ и АЕЦ „Хейшам-1“ ще бъдат изведени от експлоатация през 2026 г., а „Хейшам-2“ и АЕЦ „Торнес“ – през 2028 г. В същото време се очаква търсенето на електроенергия да нарасне рязко, тъй като Великобритания се отказва от изкопаемите горива и залага на технологии като електромобили и термопомпи.

Докладът прогнозира, че до 2028 г. очакваният дефицит на производствени мощности ще бъде „над три пъти по-голям от гарантираната мощност от 2,5 гигавата, която АЕЦ „Сайзуел Си“ (следващият проект, планиран от Обединеното кралство в изпълнение на EDF) ще може да осигури.“

Предупреждението идва на фона на политически спорове между Лондон и Париж за това кой да покрие преразходите за дълго отлаганата АЕЦ „Хинкли Поинт Си“, която беше планирана за 2025 г., но няма да бъде пусната в експлоатация преди 2031 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *