Енергийната ни сигурност е над Зелената сделка

Правителството обеща въглищните централи и мините да работят до 2038 г., след поредния ден на протести от страна на енергетиците. Премиерът Николай Денков обясни след заседание на кабинета, че „някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят“. Предлагаме ви коментар по темата и гледна точка с много данни на икономиста д-р Борислав Боев, преподавател в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

Безапелационно подкрепям всички енергетици от въглищните региони! Ако тези хора утре не отидат на работа, икономиката спира!

Колкото пъти и да се повтаря неистината, че въглищните централи си отиват по икономически причини, това няма как да стане истина. Въглищните централи са принудени по командно-административен път, чрез една единствена непазарна мярка и тя се нарича Схема за търговия с въглеродни емисии на ЕС.

Ще започна малко по-отдалеч. В решение от 30.06.2023 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране относно утвърждаването на цените в сектор „Електроенергетика“, считано от 01.07.2023 г., е направена прогноза годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2023 г. – 30.06.2024 г. с определена цена в размер на 256 лв./MWh.

По отношение на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е изчислена цена за електрическата енергия в размер на 318,77 лв./MWh. Обърнете внимание обаче, че разходите за въглеродни квоти са в размер на 1 953 793 хил. лв. (или близо два милиарда лева).

Използваната референтна цена на въглеродните емисии е 91 евро/тон CO2. При емисионен коефициент 1,3 (което означава, че за производството на един мегаватчас се отделят около 1,3 тона въглероден диоксид), това означава, че за този мегаватчас разходите само за емисии възлизат на 230 лв./MWh.

Тоест: 72% от цената на електроенергията в ТЕЦ „Марица изток“ 2 са разходи за въглеродни емисии.

Ако централата не участва в търговията с въглеродни емисии, то цената на произвежданата от нея електроенергия би била около 88-100 лв./MWh.

Припомням, че до момента средната цена за месец септември 2023 г. в сегмента „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е около 196 лв./MWh.

Без търговия с въглеродни емисии, въглищните ТЕЦ са абсолютно пазарно конкурентни!

На следващо място, как може с лека ръка да пренебрегваме стратегическата стабилност за електроенергийната система, която ТЕЦ „Марица изток“ 2 предлага? Тази централа осигурява незаменими системни услуги, свързани с покриването на основния товар и пълноценно участие в регулирането на честотата на напрежението. Освен това, ТЕЦ „Марица изток“ 2 е единствената централа в България, която има връзка с трите нива на напрежение – 110, 220 и 400 kV. Това я прави незаменима за устойчивостта на системата, и за подпомагане на бързото ѝ възстановяване при разпад (или т.нар. blackout)!

Накрая, но не на последно място по значение – „Мини „Марица-изток“ има запаси от над 2096 млн. тона въглища, които по различни оценки могат да обезпечат текущото потребление за следващите 60-70 години. Това е местен енергиен ресурс.

Енергийната сигурност е над Зелената сделка!

Хайде стига с демагогията, стига упражнения на гърба на изтормозената енергетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *