ЕК отпуска 6 милиарда евро за Западните Балкани

Европейската комисия прие нов план за растеж за Западните Балкани, за да се стимулира икономическият растеж на региона и да се ускори социално-икономическото му сближаване с ЕС.

Целта е да се помогне на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция да засилят реформите и инвестициите. За това е предложен нов механизъм за реформи и растеж за Западните Балкани за периода 2024—2027 г. в размер на 6 милиарда евро. От тях 2 милиарда евро ще са под формата на безвъзмездни средства и 4 милиарда евро под формата на преференциални заеми. Плащанията ще се извършват едва след изпълнението на договорените реформи.

Новият план за растеж за Западните Балкани се основава на четири стълба, насочени към:

Засилване на икономическата интеграция с единния пазар на Европейския съюз, при условие че Западните Балкани започнат да спазват правилата на единния пазар и отворят нужните сектори и области за всички свои съседи едновременно, в съответствие с общия регионален пазар.

Предлагат се седем приоритетни действия:

1. Свободно движение на стоки;

2. Свободно движение на услуги и работници;

3. Достъп до единната зона за плащания в евро (SEPA);

4. Улесняване на автомобилния транспорт;

5. Интеграция и декарбонизация на енергийните пазари;

6. Цифров единен пазар;

7. Интегриране в промишлените вериги на доставки;

Насърчаване на икономическата интеграция в Западните Балкани чрез общия регионален пазар по правилата и стандартите на ЕС може да помогне на икономиките на шестте страни да отбележат ръст от 10%, смятат от Брюксел.

„С приетия нов план за растеж за Западните Балкани в размер на 6 милиарда евро ние приближаваме икономиките на Западните Балкани до ЕС. Потенциалът на този план за растеж е изключителен. Той би могъл да доведе до удвояване на ръста на икономиката на Западните Балкани през следващите 10 години. Благодарение на съчетанието от реформи и инвестиции, планът ще предостави възможност на Западните Балкани да получат скоро достъп до основни сектори на нашия единен пазар, сред които свободното движение на стоки, услуги и работници, единната зона за плащания в евро, транспорта, енергетиката и цифровия единен пазар“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Следващи стъпки

Сега Европейският парламент и Съветът трябва да разгледат предложението за механизма в рамките на пакета за междинен преглед на многогодишната финансова рамка. След като то бъде прието, шестте партньори от Западните Балкани ще бъдат приканени да представят своите индивидуални програми за реформи за одобрение от страна на ЕК.

Източник: Европейска комисия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *