Експерт: Става все по-неизгодно да се купува жилище

Става далеч по-неизгодно у нас да се купува жилище – живеем в един изумителен жилищен балон. Това коментира за Радио „Фокус“ проф. Красимир Петров, д-р на икономическите науки на Държавния университет по икономика в Охайо.

„У нас продължава жилищното безумие. Изгодно е да можеш да си купиш жилище с 2-3 годишни брутни заплати. Това означава, че ако едно семейство се напъне и си даде зор, може да го изплати за 4 до 5 години напълно, в добри времена за 3, в по-лоши времена за 5. Ако ипотеката е 20-годишна, трябва да бъде не повече от 15% или 20% от дохода на едно семейство. Ако семейството разполага с доход 2000 лева, се вкарва в т.нар. „кредитно робство“, в рамките на 25 години. Това означава, че едно младо семейство, което взима ипотека за 25 години, която изяжда половината, сега дали е 40 или 50% не е съществено, означава, че е с разбити финанси и се обрича на сринати финанси буквално за цял живот“, коментира проф. Петров.

Той дава съвет към младите хора, които правят смелата крачка да инвестират с покупка на имот:

„Опичайте си акъла и ако не сте сигурни, не скачайте в трапа или в океана. Нямате представа колко е далеко брегът. Т.е., вие може да сте на кораба и крайната точка да ви се струва на един километър, за да преплувате, а всъщност тя да е на 20 километра и да се удавите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *