Експерт: Последна зима за отопление с евтин ток

Потребителите в страната да използват последната зима, в която ще могат да се отопляват на ток на приемливи цени, препоръчва енергийният експерт Красимир Манов.

„От 1 януари 2026 г. битовите потребители ще трябва да излязат на свободния пазар, освен ако следващото правителство не отмени това решение. Хората в България са бедни и няма как да си позволят тези цени, които свободният пазар ще им предложи. От следващото лято започва поетапното отваряне на потребителите към него“, каза Манов. По думите му няма еднозначен отговор на въпроса какво ще бъде най-евтиното гориво за зимния сезон.

„Пелетите вървят около 650-750 лв. на тон, но не мислете, че като отидете да си купите 15 кг, ще ви ги продадат за 7 или за 12 лв. Всичко е въпрос на лична договорка с търговеца. Освен това цените варират от регион до регион – в София хората на пелети са пренебрежимо малък процент, например. В Плевенско е обратното – там пелетите са широкоразпространен източник на топлина“, коментира Манов.

„Преди години се опитвах да отоплявам къща с пелети – цените са толкова непостоянни, че не могат да се правят прогнози. Всичко се превръща в договорка. Въглищата стават все по-скъпи и са най-рядко предпочитаното средство за отопление в момента. Хората, които се отопляват на ток и парно, са огромната част от българския народ. За съжаление, всеки осъзнава колко много е трябвало да похарчи за отопление едва през пролетта, когато сезонът вече е свършил“, заяви още Манов.

Източник: „Радио „Фокус“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *