Евростат: Слаб импулс на растеж в икономиката на ЕС

Евростат пусна октомврийското издание на интерактивното статистическо табло за европейско възстановяване.

Промишленото производство в ЕС се е повишило на месечна база през август 2023 г., въпреки че не е компенсирало спада през юли. За разлика от това търговията на дребно е продължила да спада през август 2023 г. Производството в услугите се е увеличило леко през юли 2023 г., въпреки че не компенсирало спада през юни.

Въпреки че тези показатели остават над нивата си отпреди пандемията, те продължават да сигнализират за слаб импулс на растеж в икономиката на ЕС, наред с устойчив пазар на труда и намаляваща инфлация, коментират от Евростат.

Пазарът на труда в ЕС показва стабилно представяне през август 2023 г., като нивото на безработица се връща до исторически ниските нива, наблюдавани през май и юни 2023 г. Междувременно годишният процент на инфлация в еврозоната намалява до 4,3% през септември 2023 г., което е сигнал за по-нататъшно охлаждане на основен ценови натиск.

През септември 2023 г. икономическите нагласи в ЕС спадат още повече под нивото си отпреди пандемията. Това намаление се дължи предимно на подчертан спад на доверието сред потребителите. Доверието в строителния сектор и в по-малка степен в сектора на търговията на дребно също се понижава. Въпреки това доверието остава като цяло стабилно в секторите на индустрията и услугите.

На ниво ЕС свръхсмъртността се е увеличила през август 2023 г., но е останала сравнително ниска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *