Европейската централна банка „замрази“ високите лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните си лихви на вече достигнатите равнища, след заседание по определяне на паричната политика на банката. Това е втори пореден път, в който рекордно високите ставки остават без промяна.

Лихвата на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – се запазва на ниво от 4,5%. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4,00%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) – 4,75%.

На предишното си заседание, провело се в края на октомври, ЕЦБ предприе лихвена пауза след 10 поредни увеличения на ставките за период от 16 месеца.

Сегашното второ запазване на лихвените нива идва след изненадващото понижение на инфлацията в еврозоната през ноември до 2,4% на годишна основа, което се доближава до целта от 2%, заложена от ЕЦБ. Това засили очакванията, че банката нито ще повиши, нито ще намали лихвените проценти на последното си заседание за тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *